Четвер, 28-03-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2018 » Липень » 31 » МІЖНАРОДНА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ В ЯРЕМЧЕ
15:41
МІЖНАРОДНА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ В ЯРЕМЧЕ

Учасники конференції

На базі Карпатського національного природного парку, в рамках ХХV Міжнародного гуцульського фестивалю, 27 липня 2018 року відбулася XXII Міжнародна науково-практична конференція на тему: «Гуцульщина – ХХІ сторіччя: проблеми та перспективи збереження гірської природи та етнічної культури в гуцульському регіоні Українських Карпат в умовах глобалізації».

Конференцію відкрив Олександр Киселюк, заступник директора з наукової роботи Карпатського НПП. Іванна Климпуш-Цинцадзе, Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, Марія Савка, перший заступник голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Сергій Бесараб, заступник голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Володимир Губарчук, секретар Яремчанської міської ради та Дмитро Стефлюк, голова Всеукраїнського товариства «Гуцульщина», привітали учасників конференції.

 

Привітання Іванни Климпуш-Цинцадзе

 

З доповідями, що супроводжувалися презентаціями виступили: Микола Козловський, доктор біологічних наук, директор Інституту екології Карпат, «Сталий розвиток територій населених пунктів Гуцульщини через розвиток туристично-рекреаційної галузі (на прикладі Яремчанської міської ради)», Олександр Киселюк «Роль природно-заповідних територій у збереженні природної та культурної спадщини та перспективи розширення», Дмитро Стефлюк,  «Роль Всеукраїнського товариства «Гуцульщина», у збереженні та примноженні етнокультурної спадщини гуцулів», Федір Гамор, заступник директора Карпатського біосферного заповідника, «Про деякі аспекти запровадження еколого-економічних механізмів для збереження унікальних природних цінностей сталого розвитку» та ін.

 Доповідь Олександра Киселюка

  

    

Доповідь Дмитра Стефлюка                    Доповідь Федора Гамора

 

Після пленарного засідання режим конференції проходив у двох секціях, зокрема: секція № 1. «Етнокультурна спадщина місцевих громад: проблеми та перспективи», керівник Іван Зеленчук та секція №2. «Проблеми збереження та примноження природної спадщини в умовах глобалізації», керівник Олександр Киселюк. Загалом, в роботі конференції взяли участь понад 60 представників природоохоронних, науково-дослідних та культурно-освітніх установ України та зарубіжжя, які рекомендували внести ряд пропозицій для розгляду їх в органах державної та представницької влади.

Іван Зеленчук – керівник секції № 1. «Етнокультурна спадщина місцевих громад: проблеми та перспективи»


Від НПП «Верховинський» з доповідями виступили: Ярослав Зеленчук, кандидат історичних наук, начальник наукового відділу і Іван Зеленчук, кандидат фізико-математичних наук, старший науковий співробітник, «Верховинщина, як історико-етнографічний центр гуцульського регіону України», Іван Коляджин, провідний науковий співробітник, «Збереження біорізноманіття флори на території національного природного парку «Верховинський» в умовах збільшення антропогенного впливу» та Олена Прокопишин, технік-лаборант наукового відділу.

    

Під час конференції

 

Зокрема, на пленарному засіданні та в ході секційних обговорень були висвітлені питання щодо стану та перспектив збереження природної спадщини гірських регіонів, важливої ролі природно-заповідних територій у збереженні природної та культурної спадщини та окреслено перспективи розширення природно-заповідного фонду регіону, збереження і примноження етнокультурної та природної спадщини гуцулів, а також науково-теоретичні та практичні аспекти охорони природних комплексів Карпат.

По підсумках роботи конференції прийнято резолюцію, якою запропоновано звернутись з проханням до Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів України щодо розв’язання особливо важливих і невідкладних проблем регіону Гуцульщини, з соціально-економічного, культурно-духовного розвитку, захисту довкілля, тощо, як важливих чинників розвитку туризму в краї, а саме:

1. З метою налагодження тісних взаємозв’язків гуцулів Галицької Гуцульщини з гуцульською діаспорою Румунії та жителів Галичини з українцями, що проживають в Румунії, продовжити лобіювати відкриття пунктів спрощеного переходу через українсько-румунський кордон на територіях Чернівецької, Закарпатської та Івано-Франківської областей та суміжних повітів Румунії.

2. Звернутися до Президента, Кабінету Міністрів України і Верховної Ради України з проханням забезпечити виконання всіх статтей Закону України «Про статус гірських населених пунктів» (від 15 лютого 1995 р.).

3. Звернутися до Міністерства екології та природних ресурсів розробити реальні заходи щодо впровадження Карпатської конвенції на теренах Гуцульщини.

4. Звернутися до Президента, Кабінету Міністрів України і Верховної Ради України, Міністерства екології та природних ресурсів щодо розширення природно-заповідних територій Карпатського регіону за рахунок захисних та старовікових лісів.

5. Використовувати досвід та потенціал об’єктів природно-заповідного фонду для створення комплексних туристичних продуктів, розробки маршрутів та програм з поєднанням елементів етнічного та екологічного туризму.

6. Звернутися до Президента, Кабінету Міністрів України і Верховної Ради України, Міністерства екології та природних ресурсів покращити фінансування об’єктів природно-заповідного фонду.

7. Клопотати перед Міністерством екології та природних ресурсів, Івано-Франківської ОДА щодо надання фінансової підтримки для проведення конференції з нагоди відзначення 40-річчя Карпатського національного природного парку.

Тези доповідей будуть опубліковані у збірнику матеріалів конференції та по можливості використовуватимуться у подальшій науково-практичній діяльності НПП «Верховинський».

 

Провідний науковий співробітник

Іван Коляджин


Категорія: Науковий відділ | Переглядів: 434 | Додав: ivankoliadjin
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук