Четвер, 25-04-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2017 » Липень » 6 » Місія – берегти природу
16:40
Місія – берегти природу

Людина – частина природи і без неї існувати не може. Вона споконвічно користувалася природними дарами – землею, водою, повітрям, рослинами і тваринами. Природа годує, напуває, одягає людину, є джерелом її фізичного здоров’я, морального благополуччя, естетичної насолоди. Однак йшов час і чисельність жителів нашої планети невпинно збільшувалася, і як наслідок зростали потреби в одязі, продуктах харчування. Розвиваючи промисловість люди почали добувати вугілля, нафту, залізну руду, газ, осушувати болота, змінювати русла річок, вирубувати ліси. Усе це робилося для потреб людини, а от про природне довкілля дедалі більше забували. Така діяльність має інколи незворотні наслідки, тому, що багато представників фауни і флори вже зникли і продовжують зникати з нашого природного середовища.

Залежність людини від природи сьогодні очевидна. Всі природні ресурси, які використовує людина у своїй господарській діяльності, є «продуктом» природних територій, їх частиною та джерелом одночасно. Тому заповідання природних територій  є шляхом збереження природних ресурсів, які у своїй множині є запорукою життя людини та її майбутнього.

         Особливе місце в системі природно-заповідного фонду належить природним та біосферним заповідникам і Національним паркам. Вони є природно-заповідними категоріями вищого рангу, з режимом суворої заповідності, який  дозволяє гармонійно поєднати охорону природи та задоволення потреб місцевого населення, а також сприяє розвитку туризму в регіоні.

          Одним з головних завдань, які покладені перед колективом НПП «Верховинський»,  є охорона і збереження природних ресурсів та забезпечення стабільного функціонування природних  екосистем.  З метою ефективної охорони природно-заповідної території, що дуже віддалена, адміністрацією парку прийнято рішення про впровадження вахтового методу в роботі служби державної охорони.  Працівники  розділені на дві вахти, які почергово несуть службу по охороні ПЗФ. Це забезпечує максимальну присутність працівників служби державної охорони природно-заповідного фонду парку безпосередньо на його території і дозволяє в оптимальному режимі здійснювати охорону об’єктів ПЗФ на належному рівні. Протягом вахти інспектори ПОНДВ регулярно проводять патрулювання лісових обходів та здійснюють природоохоронні рейди, що є серйозним бар’єром для потенційних порушників природоохоронного законодавства. Вагомим доказом ефективності такого методу роботи є відсутність випадків браконьєрства, самовільних рубок та інших грубих порушень режиму охорони території.

Екологічна освіта є динамічним процесом для людського усвідомлення. Вона дозволяє виявити екологічні проблеми як глобального, так і місцевого рівнів і спрямована на дослідження взаємодій між людиною та довкіллям.

            Як оцінюється результат еколого-освітницької діяльності? Перш за все це екологічне виховання дітей дошкільного і шкільного віку, підвищення обізнаності населення з діяльністю та природоохоронними завданнями установи, що дасть можливість ознайомити людей з екологічною ситуацією та підкреслити важливість збереження оточуючого світу природи. Відділом рекреації та пропаганди екологічної освіти, у дошкільних та загально-освітніх закладах району, проводяться еколого-освітні акції і бесіди, практичні заняття, екологічні уроки, круглі столи, лекції, семінари, а також  фотовиставки та учнівські конкурси наукових робіт на природоохоронну тематику. Це сприяє вихованню у дітей бережливого ставлення до природи, любові       до рідного краю, заодно дозволяє виявити і підтримати розвиток обдарованої учнівської молоді. 

               Важливе значення, у формуванні екологічної культури і свідомості особистості, має пропагандистська робота за допомогою друкованих видань. З цією метою спеціалістами Парку підготовлено і подано до друку три номери еколого-просвітницького краєзнавчого журналу «Жаб’є», виготовлено та розповсюджено  під час проведення екологічних заходів, в загально-освітніх закладах, серед жителів та гостей району  інформаційні листівки, буклети, проспекти на природоохоронну тематику. Це в свою чергу сприятиме зростанню екологічної свідомості людей і як наслідок збереженню біологічного різноманіття.

           Зараз НПП «Верховинський», разом з Українським Товариством Охорони Птахів, працює над проектом «Збереження Карпатських пралісів», а така робота вимагає розширення природно-заповідних територій. На основі наукових обґрунтувань встановлено, що вирубка лісів веде до зменшення водних запасів регіону. Слід врахувати і те, що під час повеней з гірських потоків вода виносить багато відходів від лісозаготівель. А це суттєво забруднює русло річки Черемош. Тому хотілось би щоб працівники лісової галузі, районна влада, органи місцевого самоврядування з розумінням ставились до пропозицій природоохоронців, на що ми  щиро сподіваємось.

         Природу можна любити, можна її боятися, експлуатувати і нищити, а можна берегти,  досліджувати та спостерігати за нею, зберігаючи для нащадків. Так давайте зробимо свій вибір!

   Фахівець з рекреації 1 категорії       Любов Мицканюк

Категорія: Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти | Переглядів: 520 | Додав: yaroslavforgil
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук