Четвер, 28-03-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2014 » Листопад » 26 » Мікологічні дослідження на території Національного природного парку «Верховинський»
12:13
Мікологічні дослідження на території Національного природного парку «Верховинський»

Учасники експедиції: Микола Придюк, Тетяна Андріанова, Василь Гродзяк, Ірина Дудка, Людмила Мацап’як

      З 18 по 28 вересня 2014 року на території НПП «Верховинський» проходила наукова експедиція по дослідженню мікологічного біорізноманіття. В експедиції взяли участь співробітники Інституту ботаніки ім. Холодного НАН України: член-кореспондент НАН України, д.б.н., проф., зав. відділу мікології Ірина Дудка, провідний науковий співробітник, к.б.н. Тетяна Андріанова, старший науковий співробітник Микола Придюк, провідний науковий співробітник НПП «Верховинський» Людмила Мацап’як, а також інспектори Перкалабського ПОНДВ.

    Аналіз систематичної структури мікобіоти, тобто встановлення розподілу видів грибів і грибоподібних організмів за окремими класами, порядками, родинами та родами, з’ясування кількісного видового складу провідних класифікаційних одиниць зазначених рівнів, співвідношення між кількістю видів у їх межах, дає можливість отримати характеристику таксономічної різноманітності мікобіоти досліджуваної території. З іншого боку, аналіз розподілу грибів та грибоподібних організмів – суттєвих компонентів гетеротрофного блоку екосистем – за трофічними рівнями та екологічними групами дозволяє визначити їх участь у фундаментальних процесах кругообігу речовин у біосфері внаслідок властивої їм біогеоценотичної ролі деструкторів рослинних субстратів.

     Гриби є однією з найбільших груп організмів і відіграють надзвичайно важливу роль у функціонуванні усіх без виключення наземних та водних екосистем. На відміну від рослинного покриву і флори судинних рослин території НПП «Верховинський», якої дослідження почалося ще в 30-х роках польськими, австрійськими, румунськими та українськими ботаніками, на жаль, мікобіота Парку до теперішнього часу залишалася поза увагою дослідників.

     Різноманітна лісова рослинність НПП «Верховинський», яка домінує серед типів рослинності у Парку, створює сприятливі умови (багатство живильних рослин, значна кількість мертвої деревини, достатня вологість повітря і субстратів, особливо восени) для розвитку грибів і грибоподібних організмів із різних таксономічних груп.

      Під час експедиції науковцями було зібрано матеріали за кількома таксономічними групами грибів і грибоподібних організмів.

   Збори мікобіоти на території Парку здійснювалися маршрутно-експедиційним методом зі складанням польових щоденників з описами типу рослинності конкретних біотопів і збором та гербаризацією зразків грибів і грибоподібних організмів у лісових фітоценозах на схилах гір Васильків, Товста, Прелуки в урочищах Прелучний, Перкалаба, Великий Камінь в долині потоку Маскотин, Прелучний, та вдолині річки Перкалаб.

     Матеріали експедиції опрацьовуються і будуть опубліковані в черговому томі Літопису природи НПП «Верховинський».

   Працівники НПП «Верховинський» вдячні науковцям Інституту ботаніки ім. Холодного НАН України за проведені мікологічні дослідження  та надіються на подальшу співпрацю.

Збір наукового матеріалу проводить Микола Придюк

Виявлення міксоміцетів при огляді рослинних залишків за допомогою збільшувального скла – лупи з 10 разовим збільшенням проводить Ірина Дудка

Збір наукового матеріалу проводить Тетяна Андріанова

Провідний науковий співробітник  Мацап’як  Людмила

Категорія: Науковий відділ | Переглядів: 613 | Додав: Nppver
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук