П'ятниця, 29-03-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2014 » Вересень » 1 » Маркування туристичного маршруту Перкалаба-Пробійнівка
17:39
Маркування туристичного маршруту Перкалаба-Пробійнівка

Маршрутні марки

19-23 серпня цього року спеціалісти відділу рекреації та пропаганди екологічної освіти з представниками громадської організації Івано – Франківська регіональна фундація «Карпатські стежки»  провели спільну експедицію по обстеженню еколого - пізнавального туристичного маршруту «Перкалаба - Пробійнівка».

Експедиція розпочалась  з урочища Перкалаба,  біля гірської річки та залишків гідротехнічної споруди кляузи-гаті,що носить назву «Цісаревича Рудольфа»,яка побудована в 1878 році і служила для сплаву деревини.  

Далі по маршруту  проходили біля мінерального сірководневого джерела, яке було розвідане геологічною експедицією в 1968 році. Тут   облаштоване місце короткочасного відпочинку.

Продовжуючи подорож, біля каплички  Православного  патріархату,  ми вийшли на полонину Прелучний . Дана полонина є діючою, тут  можна не тільки скуштувати молочні продукти, а побачити як їх виготовляють. На маршруті  між полонинами  Прелучний  та  Прелуки  розташоване озеро де мешкають представники Червоної книги України: амфібії, тритон карпатський і альпійський.

Вийшовши на гору Василькова, що знаходиться на висоті 1540 м.н.р.м. і є найвищою точкою на маршруті,перед нами відкрилась панорама Чивчино – Гринявських і Румунських гір та Чорногірських хребтів,а також вершини Редескул, Пир’є та ін. На цій  горі розташоване адмінприміщення Перкалабського ПОНДВ, а також місцевими жителями встановлений металічний хрест в поклін Богу, щоб оберігав їх і худобу під час літнього господарювання на полонинах. 

Ідучи  далі красивими природними ландшафтами виходимо на полонину Глистовата, де є діюча стая, випасається худоба та виготовляється за старовинними гуцульськими рецептами сир і бринза. На полонині є покриття мобільного зв’язку Київстар та МТС,  тут відкривається краєвид на полонину Томнатик, де розташовані будівлі колишньої  радіолокаційної станції «Памір». Оглянувши гірські неповторні пейзажі продовжуємо нашу подорож до полонини Широка де знаходиться приміщення Прикордонного ПОНДВ. Цікавим  є  джерело з питною водою облаштоване у формі дерев'яної фігури гуцула – полонинника,  як  символа гір, який оберігає джерело питної води,  що б'є  струменем з-під землі на висоті понад 1500 метрів н.р.м.,і нагадує предків  сивої давнини, які добре знали та зберігали в таємниці магічні та цілющі дії води. Поповнивши запаси питної води,   смерековим лісом наш шлях пролягав через полонину Гаджуги  до полонини Пнев’є ,звідки відкривається панорама гори Чивчин.

Продовжуючи подорож до полонини Мокринець, де добре видніє полонина Каменець, що є комплексною пам’яткою природи. Тут видно дуже гостре велике каміння від чого і пішла її назва.

Далі по маршруту  Мала Дуконя, де знаходиться монастир «Дукінський» УПЦ Московського патріархату.

Наступного дня ми знову вирушили в дорогу на полонину Штефулець де по ходу маршруту з лівої сторони розташоване адмінприміщення Чивчинського ПОНДВ, а на горі Велика Дуконя стоїть радіотранслятор, який служить для радіозв’язку між ПОНДВ та адмінприміщенням Парку.

З полонини Штефулець  Мосирним потоком експедиція прибула до кінцевої точки маршруту в село Пробійнівка.

Вздовж  маршруту «Перкалаба - Пробійнівка» на протязі 35 км. були нанесені маршрутні марки для орієнтування туристів, що подорожують по цьому еколого–пізнавальному туристичному маршруті.

Відпочинок біля джерела питної води

на полонині Широка

Підготував  провідний фахівець з  екологічної освіти Василь Максимюк

Категорія: Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти | Переглядів: 955 | Додав: Nppver
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук