Четвер, 18-04-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2017 » Січень » 19 » Екологічна освіта – важлива справа сьогодення.
14:40
Екологічна освіта – важлива справа сьогодення.

                                                     

Всесвітній день екологічної освіти святкується 26 січня щороку. У червні 1972 року у Стокгольмі, на конференції ООН прийнято Декларацію, в якій зазначено необхідність розробки критеріїв щодо збереження та поліпшення якості навколишнього середовища. Екологічна освіта є динамічним процесом для людського усвідомлення. Вона дозволяє виявити екологічні проблеми як глобального, так і місцевого рівнів та спрямована на дослідження взаємодій між людиною і довкіллям.

        Важливим напрямком діяльності НПП «Верховинський» спрямованим на збереження природних ресурсів та навколишнього середовища є еколого-освітня діяльність. Попередити чи запобігти розвитку екологічних криз можна шляхом підвищення рівня екологічної культури особистості, виховання у людей любові до природи та вміння берегти її багатства, а також формування навичок природоохоронної діяльності.

 Як оцінюється результат еколого-освітницької діяльності? Перш за все це екологічне виховання дітей дошкільного і шкільного віку, підвищення обізнаності населення з діяльністю та природоохоронними завданнями установи, що дасть можливість ознайомити людей з екологічною ситуацією та підкреслити важливість збереження оточуючого світу природи. Таким чином працівники Парку, в основному, свою діяльність спрямовують на роботу з молоддю, школярами та дошкільнятами.

Відділом рекреації та пропаганди екологічної освіти, у загально-освітніх закладах району, проводяться еколого-освітні акції і бесіди, практичні заняття, екологічні уроки, круглі столи, лекції, семінари, а також  фотовиставки та учнівські конкурси наукових робіт на природоохоронну тематику. Зокрема: згідно екологічного календаря та узгодженого з районним відділом освіти  плану еколого-освітньої роботи,  у школах району проведено екологічні заходи: «Птахи нашого краю» – Ільцівській, «Посади дерево» – Довгопільській, «Очистимо планету від сміття» – Криворівнянській, Зеленській, Верхньоясенівській та Білоберізькій школах. Це сприяє вихованню у дітей бережливого ставлення до природи, любові до рідного краю, заодно дозволяє виявити і підтримати розвиток обдарованої учнівської молоді. 

        В ранньому дитинстві діти проявляють великий інтерес до оточуючого світу, дуже цікавляться ним. Це є важливим стимулом у формуванні початкових знань та екологічної свідомості у дітей дошкільного віку, під час занять з ними. У дошкільних навчальних закладах, спеціалістами Парку проводяться еколого-освітні заходи у формі гри, презентації слайдів на природоохоронну тематику, практичні заняття та презентація мультиплікаційних фільмів про природу. Такі заняття проводилися у дошкільних навчальних закладах «Червона шапочка» с. Криворівня, «Гуцулятко» с. Верхній Ясенів, «Сонечко» смт. Верховина. Саме життя стверджує, що люди, навчені з дитинства розуміти і по справжньому цінувати мову природи, вміють створити гармонію, красу і добро у стосунках з природою та навколишнім світом.

Важливе значення, у формуванні екологічної культури і свідомості особистості, має пропагандистська робота за допомогою друкованих видань. З цією метою спеціалістами Парку підготовлено та подано до друку три номери еколого-просвітницького краєзнавчого журналу «Жаб’є», виготовлено та розповсюджено  під час проведення екологічних заходів, в загальноосвітніх закладах, серед жителів та гостей району  інформаційні листівки, буклети, проспекти на природоохоронну тематику. Це, в свою чергу, сприятиме зростанню екологічної свідомості людей і як наслідок збереженню біологічного різноманіття.

        Наше завдання – виховати особистість, яка буде бережливо і по-господарському ставитися до використання природних ресурсів, а також активно протидіяти у цій галузі негативній діяльності людини.

                                           

 

Провідний фахівець з екологічної освіти                                                                                                                    Ю. Ватуйчак

Категорія: Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти | Переглядів: 665 | Додав: Nppver
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук