Середа, 17-04-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2016 » Квітень » 1 » Екологічна акція «Черемош – 2016»
15:50
Екологічна акція «Черемош – 2016»

     

 3-тя субота квітня - Всеукраїнський день довкілля. В цей день просимо всіх взяти участь у проведенні благоустрою та озеленення населених пунктів і територій. Посадивши дерево, прибравши ділянки біля своїх домівок, придорожні та прибережні смуги, береги річок і потоків ви внесете вагомий внесок у збереження природного багатства нашого краю. Кожен з нас повинен усвідомити, що збереження біологічного різноманіття та чистоти навколишнього середовища є нашим першочерговим завданням, від якого залежить життя майбутніх поколінь.

    Негативний вплив людини на довкілля пов'язаний із задоволенням її матеріальних і духовних потреб.  Повітря, продукти харчування, воду, сировину для промисловості ми отримуємо з природи. Своїм втручанням у природу людина змінює її, причому, далеко не завжди у кращу сторону. Необдумано експлуатуючи природу ми інколи просто не замислюємось над своїми вчинками. На основі багаторічних спостережень та науково-обгрунтованих висновків вчених-екологів порушення правил ведення лісового господарства впливає на функціонування природних екосистем, може бути причиною катастрофічних повеней, зсувів, ураганних вітрів у Карпатах. Негативним фактором впливу на навколишнє середовище є також забруднення території побутовими та промисловими відходами.

      Не є винятком і наш гірський Верховинський край. Здебільшого у  кожному людському помешканні накопичується велика кількість непотрібних матеріалів та відходів, починаючи від порожніх консервних банок, пляшок, обгорток і упаковок, закінчуючи битим посудом, зношеним одягом та поламаною побутовою  технікою. У нинішній час люди більше стали користуватися благами цивілізації: це прання у пральних машинах різними видами порошків, концентратів, використання в побуті пластику та поліетилену. Кожного дня ми змушені стикатися з відходами: вдома, на вулиці, біля торгових точок. Всюди нас оточують папірці, тара з пластику, скло, целофан і ін.  Подібний безлад часто залишають у місцях відпочинку туристи та відвідувачі регіону, що більш чим імовірно під час підняття рівня води опиняється в річці, суттєво її забруднюючи.  Виникнення стихійних сміттєзвалищ, засмічення берегів річок та потоків, приводить до зниження чистоти і якості питної води та є сприятливим середовищем для поширення різних епідемій. Лише розумне збереження та використання водних ресурсів забезпечить їхню придатність для майбутніх поколінь. «Чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять». Цю народну мудрість треба нагадати кожному, хто ще не усвідомив що треба оберігати природу для наших нащадків. 

       15 квітня, цього року НПП «Верховинський», при підтримці голів селищної  і сільських рад,  організовує  проведення чергової екологічної акції «Чисті береги – чистий Черемош» -2016,  в якій візьмуть участь громадська організація «Еко - Черемош»,  Карпатська  агенція розвитку туризму, активісти товариства «Гуцульщина», члени шкільних природоохоронних науково-дослідних відділень, педагоги та учні загальноосвітніх закладів району.

          Під час акції передбачається провести роздільний збір побутових відходів і сміття вздовж берегів річки Черемош та її приток.

          Кожен з нас повинен усвідомити, що збереження біологічного різноманіття та чистоти навколишнього середовища є нашим першочерговим завданням, від якого залежить життя майбутніх поколінь.

          Запрошуємо керівників органів місцевого самоврядування, громадських організацій, установ, підприємців та небайдужих громадян взяти участь у  прибиранні прибережних територій річки Черемош та її приток і таким чином  долучитися до участі в акції «Чисті береги - чистий Черемош»!

          З природою треба жити в гармонії, адже Людина - це маленька її частина. Любити і берегти рідну Землю, дбати про її благополуччя – ось в чому полягає перший крок до збереження життя на  планеті.  Зробіть свій внесок у благородну справу збереження довкілля!

 

                                                                                          

Рекреаційне місце на березі річки Черемоша                                                                                                                       Чи можна відпочивати в такому місці?

 

  Ю. Ватуйчак  провідний фахівець з екологічної освіти  

Категорія: НОВИНИ | Переглядів: 656 | Додав: Nppver
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук