П'ятниця, 29-03-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2016 » Червень » 14 » Дослідження видів рукокрилих на природно-заповідних територіях Українських Карпат
15:42
Дослідження видів рукокрилих на природно-заповідних територіях Українських Карпат

Українське товариство охорони птахів (партнер міжнародної природоохоронної асоціації BirdLife International) у співпраці та за фінансової підтримки Франкфуртського зоологічного товариства впроваджує третій етап проекту «Збереження Карпатських пралісів». У рамках його реалізації, важлива увага приділяється дослідженням стану рідкісних видів тварин, зокрема: рукокрилих на територіях природно-заповідного фонду та прилеглих ділянках. Всі види цієї групи ссавців занесені до Червоної книги України (2009).

30 травня – 1 червня 2016 року на базі Карпатського національного природного парку, який є партнером проекту, відбувся тренінг щодо ідентифікації кажанів за допомогою бет-детекторів та баткодерів й вивчення їхнього видового складу на територіях і об’єктах природно-заповідного фонду в Українських Карпатах.

У тренінгу взяли участь німецькі експерти по кажанах – Markus Dietz, Olaf Simon, Lotte von Komorski, український експерт Андрій-Тарас Башта та представники дев’яти українських національних природних парків Карпатського регіону, які залучені до цього проекту (НПП «Верховинський», «Зачарований край», «Синевир», Ужанський, «Сколівські Бескиди», Карпатський, «Черемоський», «Гуцульщина», «Вижницький»).

Від НПП «Верховинський» у тренінгу взяв участь провідний науковий співробітник Іван Коляджин.

30 травня з учасниками тренінгу проведено теоретичну частину про визначення кажанів за допомогою бет-детекторів. Після її завершення відбулось практичне навчання (в польових умовах) з акустичного моніторингу кажанів.

31 травня спеціалістами проаналізовано узагальнені результати за 2015 рік, які отримані за допомогою баткодерів на території дев’яти національних природних парків Карпатського регіону, а також визначено основні напрямки роботи на 2016 рік.

                                                                            

                                                               Під час проведення тренінгу 

1 червня німецькі науковці ознайомили українських колег з роботою передатчиків та телеметричних приладів для вивчення рукокрилих, за допомогою яких можна проводити дослідження по виявленню колоній кажанів. Ця робота є складна й потребує великих зусиль, особливо в гірській місцевості, оскільки тільки так можна більш детально визначити видовий склад та чисельність цих видів на певній території.

                                                                                                           

                                                                     Учасники тренінгу у візит-центрі Карпатського НПП 

Пізніше німецькі вчені передали фотопастки представникам національних природних парків для проведення фото- та відеомоніторингу фауни на територіях природно-заповідного фонду. Баткодери для проведення акустичних досліджень були передані минулого року.

Завдяки проекту в 2016 році у Карпатах продовжуються акустичні дослідження кажанів та відеомоніторинг фауни. В результаті досліджень будуть отримані нові файли записів ультразвуків для подальшого вивчення, що дозволять виявити нові місця розселення кажанів та визначити їх видовий склад, а також отримати фото- і відеоматеріали біорізноманіття фауни, зокрема й червонокнижних видів. Виявлені види доповнять інвентаризаційний список фауни. Дані досліджень будуть опубліковані у черговому томі «Літопису природи» НПП «Верховинський».

Категорія: Науковий відділ | Переглядів: 445 | Додав: Nppver
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук