Середа, 24-04-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2015 » Травень » 22 » Дослідження кажанів за допомогою баткодерів
09:24
Дослідження кажанів за допомогою баткодерів

     

                  Учасники тренінгу у Зачарованому краю

             З 11 до 14 травня 2015 року на базі Національного природного парку «Зачарований край» та з 14 до 17 травня 2015 року на базі Національного природного парку «Сколівські Бескиди» відбувся тренінг «Теоретичні основи і практичне навчання ідентифікації кажанів за допомогою баткодерів». Баткодер — це спеціальний пристрій, який призначений для запису ультразвуку кажанів та деяких видів птахів, що мають здатність орієнтуватись у просторі за допомогою ультразвуку.

Захід відбувся у рамках проекту «Збереження карпатських пралісів» запровадженого Українським товариством охорони птахів за фінансової підтримки Франкфуртського зоологічного товариства (Німеччина). Розпочали тренінг своїми доповідями представники Франкфуртського зоологічного товариства Michael Brombaсher, Dagmar Andres-Brümmer та Українського товариства охорони птахів Олег Дудкін і Ольга Яремченко.

В його проведенні взяли участь представники 9 національних природних парків Карпатського регіону, а саме: НПП Карпатський, Верховинський, Черемоський, Гуцульщина, Вижницький, Сколівські Бескиди, Синевір, Ужанський та Зачарований край, а також Карпатського біосферного заповідника, Інституту екології Карпат НАНУ. Від НПП «Верховинський» учасником тренінгу був молодший науковий співробітник Іван Коляджин.

 Під час навчання спеціалісти з Німеччини, зокрема Maude Erasmy, Olaf Simon та Markus Dietz, провели теоретичний курс про біологію видів ряду рукокрилих, принцип роботи баткодера, його налаштування, встановлення та обслуговування. Тренінг поєднував теоретичну та практичну частини. Після вивчення кожного розділу теоретичного курсу проводилися практичні заняття. З цією метою були організовані виїзди учасників, спочатку на територію НПП «Зачарований край», потім на територію НПП «Сколівські Бескиди», (на базі яких проходив тренінг), де встановлювали баткодери. В наступній частині теоретичного курсу у комп’ютерній програмі учасникам продемонстровані графіки зафіксованих ультразвуків.  Особливу увагу німецькі науковці звернули на завантаження інформації з карти пам’яті на персональний комп’ютер.

В межах проекту «Збереження Карпатських пралісів» від Українського товариства охорони птахів та Франкфуртського зоологічного товариства, для вивчення кажанів, було передано для НПП «Верховинський» баткодер, ноутбук і лазерний принтер.

 Баткодер буде встановлений на території Парку. Цю роботу буде координувати представник Інституту екології  Карпат НАНУ Андрій-Тарас Башта. За допомогою даних приладів науковці будуть визначати та вивчати види кажанів на територіях Національних природних парків «Верховинський» та «Черемоський», а також проводити запис всіх інших «попутних» звуків на територіях природно-заповідного фонду Карпатського регіону.

           

         Michael Brombaсher розказує про перспективність               Виступ Олега Дудкіна - директор Українського 

             досліджень кажанів за допомогою баткодерів                                     товариства охорони птахів

          

        Markus Dietz проводить тренінг                                     Markus Dietz навчає учасників користуватись баткодерами

         

    Maude Erasmy доповідає про вивчення кажанів                       Maude Erasmy докладно роз'яснює учасникам, як                                                                                                                                       правильно  встановлювати баткодери

                       

      Markus Dietz та Іван Коляджин встановлюють баткодер          Markus Dietz передає баткодер представнику           

                   на території НПП Зачарований край                                                    НПП Верховинський                                                          

          

 Maude Erasmy навчає учасників налаштовувати баткодер             Учасники тренінгу у Сколівських Бескидах

 

     

  Учасники тренігу отримали баткодери та фотопастки для проведення дослідженнь

 

 

Молодший науковий співробітник

Іван Коляджин

Категорія: Науковий відділ | Переглядів: 690 | Додав: Nppver
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук