П'ятниця, 29-03-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2015 » Вересень » 16 » Дослідження флори на території Перкалабського природоохоронного науково-дослідного відділення НПП «Верховинський»
11:16
Дослідження флори на території Перкалабського природоохоронного науково-дослідного відділення НПП «Верховинський»

             

 

      Учасники комплексної наукової експедиції

            19 серпня 2015 року, безпосередньо на території НПП «Верховинський», в складі комплексної наукової експедиції працювали дві групи науковців. До складу однієї з них входили: завідувач кафедрою ботаніки, лісового і садово-паркового господарства Інституту біології, хімії та біоресурсів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, доктор біологічних наук, професор Ілля Чорней та кандидат біологічних наук, докторант вище вказаної кафедри Василь Буджак.

Паралельно з ними працювали  науковці-мікологи Інституту ботаніки імені М. Г. Холодного НАНУ, що заклали підвалини вивчення різних видів сумчастих і базидіальних грибів на території  парку. Очолював цю групу доктор біологічних наук, професор Василь Гелюта. З ним працювали колеги: доктор біологічних наук, професор Віра Гайова та кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник Ірина Коротченко. До складу цієї експедиції від НПП «Черемоський» входив науковий співробітник Володимир Гребенщиков, від НПП «Верховинський» — Іван Коляджин. Вони разом з науковцями проводили наукові дослідження рослин та грибів на території Перкалабського ПОНДВ.

В ході цієї експедиції було виявлено нові місця зростання кількох червонокнижних видів рослин, зокрема плауну річного та перстачу скельного. Науковцями зроблено геоботанічний опис з метою вивчення рослинності та встановлений видовий склад рослин. Під час опису рослинності, наукові спеціалісти звернули увагу на їхній запас, характер розподілу по площі, фазу розвитку (так звану фенофазу), підстилаючу породу на якій росте рослина, експозицію і крутість схилу, висоту над рівнем моря, місце укорінення.

Іншою групою науковців були описані види сумчастих та базидіальних грибів, яких вивчали учасники під час експедиції. По результатах досліджень поповниться список кількості видів рослин та грибів, які зростають на території НПП «Верховинський». Дані досліджень будуть опубліковані у черговому томі «Літопису природи».

 

Провідний науковий співробітник

 Іван Коляджин.

 

Категорія: Науковий відділ | Переглядів: 604 | Додав: lbotsvinok
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук