Субота, 20-04-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2017 » Січень » 5 » Допомога птахам взимку – благородна справа.
16:08
Допомога птахам взимку – благородна справа.

                                          

Настала зима. Під сніговим покривалом зачаїлися і зимують багато тварин. Добре тому, у кого тепле, затишне лігво, барліг, нірка чи гніздо та запасів повна комора. Поїв, згорнувся калачиком - спи міцно, дивись солодкі сни.

        А птахи, які залишилися на зимівлю, сильно страждають від холоду і голоду. Крижаний вітер гуляє, носиться між будинками і деревами, забирається і під туге пір'ячко. Не всидіти маленьким пташкам ні на землі, ні на гілці: все покрито снігом, холонуть лапки. Треба стрибати, літати, щоб як-небудь зігрітися. Ох, як важко їм доводиться! Шукають вони, де б сховатися від холоду, від страшного зимового вітру. Але добре відомо: хто ситий, тому холод не страшний, тому ми повинні допомагати своїм маленьким, слабким пернатим друзям. Їм багато не треба. Хто дасть зерняток, хто - сальця, хто - ягід, хто - хлібних крихт. А скільки їх можна врятувати від голодної смерті!

     Цього року зима досить сувора. Рясні вітряні снігопади чергуються з холодними морозами, що у свою чергу створює складні умови для виживання наших пернатих друзів. В цей час наша допомога їм є своєчасною та дуже потрібною і допоможе врятувати не одне пташине життя. Справжнім подарунком для птахів, в холодний зимовий період, є годівнички для їх підгодівлі. Їх можна виготовити з різноманітних матеріалів, а саме, робити з дерева, порожніх пластикових пляшок, картонних коробок. Головне пам’ятати, щоб пташкам було зручно. Ми можемо влаштовувати для птахів маленькі безкоштовні їдальні у дворах і прямо у себе на балконах. Можемо вивішувати з вікна шматочки хліба на ниточці або встановлювати у дворі годівниці з зерном і хлібом. Горобці і інші наші зимові гості цілими зграйками будуть з радістю відвідувати їх. Якщо поповнювати запаси у годівниці регулярно, птахи оселяться поблизу місць підгодівлі і влітку очищатимуть навколишні дерева від шкідників.

Підгодовуючи птахів треба звертати особливу увагу на їх раціон. Корм повинен бути збагачений вуглеводами та жирами (зерно, соняшникове насіння, різноманітні крупи). Категорично заборонено класти в годівничку чіпси, солоні горішки, сухарики з смаковими добавками.

Отже, підгодовуючи друзів наших менших, ви рятуєте їх від загибелі і допоможете зустріти теплі весняні дні.

        Під час проведення еколого – освітніх та природоохоронних заходів працівники НПП «Верховинський» стараються залучити учнів, педагогів, місцеве населення до виготовлення і розвішування годівничок на шкільних подвір’ях, біля своїх домівок, у садочках та на узліссях. Вони можуть бути різні за конструкцією і формою, але призначення одне – підгодувати птахів у час морозів і снігів. Цією доброю справою ви збережете не одне пташине життя. Такі заходи були проведені спеціалістами парку у Ільцівській, Ясенівській, Замагорській та інших школах району, а також у дошкільному навчальному закладі "Червона шапочка" в с. Криворівня. Допоможіть птахам взимку, тоді влітку вони присвятять вам свої найкращі пісні, з'їдять на ваших городах всіх шкідників і подбають, щоб комарів і мух у наступному сезоні було якомога менше.

 Скільки б не було у тебе різних справ, забав та веселощів, не забувай про своїх крилатих друзів. Допоможи їм, і вони стануть тобі у пригоді, сторицею віддячать своєю невтомною працею та піснями.

                           

 

 

Провідний фахівець з екологічної освіти                                                                                                                                                                 Ю. Ватуйчак

Категорія: Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти | Переглядів: 4369 | Додав: Nppver
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук