Четвер, 25-04-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2017 » Березень » 22 » Дбаємо про водні ресурси
10:18
Дбаємо про водні ресурси

                                   

     Всесвітній день водних ресурсів був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН і вперше відзначений  22 березня 1993 року. Основною  метою відзначення цього дня є швидке зменшення запасів питної води на Землі, підвищення рівня обізнаності про значення і важливість води в житті людини, збереження  та  раціонального використання водних ресурсів.

     НПП «Верховинський», з часу заснування у своїй діяльності здійснює наукові дослідження і спостереження, що стосуються збереження та підтримки чистоти водних ресурсів басейну річки Черемош. На даний час, в рамках проекту «Збереження карпатських пралісів» шляхом розширення природно-заповідних територій, пропонується приєднати до території Парку гідрологічний заказник місцевого значення «Річка Чорний Черемош». Крім забезпечення стабільного функціонування природних екосистем річки, на думку фахівців, підвищення природоохоронного статусу дозволить звести до мінімуму антропогенний вплив і шкідливу на даний час діяльність - скидання каналізаційних стоків, тирси, сміття та побутових відходів в річку, нелегальний забір гравію, а також випадки браконьєрства.

     Не залишаються поза увагою і спроби зацікавлених осіб розпочати будівництво міні-гесів на річці, що створює серйозну небезпеку порушення водного балансу, ставлячи під загрозу існування іхтіофауни. Наукові дослідження і обґрунтування стверджують, що зміна природного русла на річці може мати непоправні наслідки та привести до екологічного лиха. Територія НПП «Верховинський» багата на мінеральні джерела, а це  суттєво підвищує можливості розвитку туристично-оздоровчої інфраструктури.  Працівниками установи, в урочищі Штефулець  облаштовано  джерело з мінеральною водою  «Буркут», та відправлено зразки  для визначення її хімічного складу в лабораторних умовах.

        Не зайвим буде сказати, що  на території Національного природного парку  «Верховинський», на схилах Чивчино-Гринявських гір, розташовані декілька так званих  «висячих» боліт. Одним з найбільш відомих та досліджених є болото «Висяче» в підніжжі гори Мокрин.  Його  площа становить приблизно 0,5 га. В урочищі Кугутарка,  на південному схилі гори  Хітанка,  знаходиться болото округлої форми глибиною до одного метра. Унікальність  цих боліт  в тому, що вони  розташовані  вище межі лісу,  а це нечасто зустрічається у природному середовищі. Вони є надзвичайно цікавими для наукових досліджень, з огляду на унікальну фауну та рідкісне флористичне різноманіття, тому їх збереження має велике значення.


     За найоптимістичнішими підрахунками більше мільярда людей у світі страждають від нестачі чистої питної води. Вже сьогодні кожен з нас може зробити крок на користь збереження водних ресурсів нашої планети.

     Всесвітній день водних ресурсів святкують 22 березня, але давайте думати про водні ресурси нашої планети щодня.

 

 Провідний фахівець з екологічної освіти                          Ю.   Ватуйчак.

                 

облаштоване джерело в урочищі Штефулець                                              р. Чорний Черемош



 

Категорія: Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти | Переглядів: 479 | Додав: Nppver
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук