П'ятниця, 29-03-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2018 » Травень » 31 » ЧЕРГОВА НАУКОВА ЕКСПЕДИЦІЯ
13:37
ЧЕРГОВА НАУКОВА ЕКСПЕДИЦІЯ

      

Отримані фотознімки тварин за допомогою «фотопасток»

На території Національного природного парку «Верховинський», 23-24 травня 2018 року здійснена двохденна наукова експедиція по обстеженню червонокнижних видів тварин та рослин. В експедиції взяли участь: Богдан Вихор, кандидат біологічних наук, асистент природоохоронних проектів Всесвітнього фонду охорони дикої природи та Сергій Матійчук, начальник Перкалабського природоохоронного науково-дослідного відділення (ПОНДВ), а також спеціалісти наукового відділу –  Іван Коляджин, провідний науковий співробітник та Олеся Савіцька, технік-лаборант.

По маршруту від урочища Перкалаба до урочища Великий Прелучний в річці Перкалаб учасники мали можливість спостерігати особини форелі струмкової. На південно-східних схилах гори Хітанка, що мають північно-східну експозицію, зафіксовані кілька снігових плям, які спричинили фенологічну затримку розвитку рослинності та навколо яких ще цвіте Шафран Гейфеля.

У озерці, біля полонини Прелучний, відмічено особини тритона карпатського. Тритон карпатський – це ендемік Карпат, який занесений до Червоної книги України (категорія «вразливі види»), а також до Додатку II «Конвенції з охорони дикої флори і фауни та природного середовища існування в Європі» (категорія «види, що підлягають особливій охороні») та до Червоного списку хребетних Міжнародного союзу охорони природи (МСОП). Навколо цього озерця, у 2017 році, створено охоронну ділянку для збереження популяції тритона карпатського.

    

Цвітіння анемони нарцисоквіткової                                          Тритон карпатський

  

Під час експедиції обстежено територію Перкалабського ПОНДВ у Чивчинських горах, де зафіксовано, цвітіння смереки, сосни гірської, брусниці звичайної, смородини карпатської та червонокнижного виду – анемони нарцисоквіткової. Побачено сліди ведмедя бурого, рисі звичайної, кота лісового, кабана дикого, козулі європейської та ін. Зафіксовано особини глушця, зозулі й шишкаря та зафотографовано в динаміці руху самця оленя благородного. Відмічено значне заростання полонин: Прелуки – смереками, Палениці – сосною гірською, внаслідок чого на них поступово зникає лучна субальпійська рослинність.

     

Особини глушця                                                       Самець та самка шишкаря ялинового


Самець оленя благородного


На маршруті з рептилій зустрічалися особини ящірки прудкої, оскільки була сонячна погода, а дана територія у цей час є оптимальною для їхнього перебування. Після спостереження території Перкалабського ПОНДВ учасники продовжили експедицію на території Прикордонного ПОНДВ. Було побачено сліди оленя благородного, козулі європейської та кабана дикого.

Під час експедиції з полонин Палениця Середня та Хітанка було візуально оглянуто лісові масиви з метою виявлення буреломів. На південних схилах гори Хітанка, нижче однойменної полонини, було обстежено праліси ялини європейської (смереки), на території Прикордонного ПОНДВ. На цих ділянках зафіксовані сліди рисі звичайної та ведмедя бурого.

 

Сліди рисі звичайної

 

Учасники експедиції здійснили сервісне обслуговування (заміна елементів живлення, карт пам’яті, ін.) «фотопасток», що встановлені завдяки підтримці таких організацій, як WWF, Франкфуртського зоологічного товариства та Українського товариства охорони птахів у рамках проекту «Збереження карпатських пралісів». «Фотопастки» встановлені  на лісових стежках і міграційних коридорах диких тварин, узліссях, біополянах та фіксують унікальні кадри з життя тварин.   З метою отримання відео та фотознімків інших особин та видів тварин було здійснено переустановку кількох «фотопасток» на інші місця. Оскільки минулого року майже на всій території Парку появився стільниковий зв’язок, завдяки Проекту було встановлено нові моделі фотопасток з функцією миттєвої передачі зображення, що дозволяє вести моніторинг тваринного світу в реальному часі. Мережею фотофіксації  покрита майже вся найцікавіша у фауністичному аспекті територія НПП «Верховинський».

За підсумками експедиції підтверджено перебування особин рідкісних видів тварин, зокрема: рисі, кота лісового та ведмедя на території Перкалабського і Прикордонного ПОНДВ НПП «Верховинський».  Матеріали використовуються для подальших досліджень екосистем Парку та будуть опубліковані у черговому томі літопису природи НПП «Верховинський».

Захід Сонця в Чивчинських горах

Провідний науковий співробітник

Іван Коляджин
Категорія: Науковий відділ | Переглядів: 399 | Додав: ivankoliadjin
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук