Четвер, 25-04-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2020 » Січень » 10 » 11 січня День заповідників і національних парків
13:12
11 січня День заповідників і національних парків
       
      Заповідники є найвищою формою охорони  природних територій. Це природна лабораторія, де ведуться комплексні наукові дослідження.  
Заповідати – означає передавати в спадщину щось дороге і цінне. 
       
        Сучасна мережа природних заповідників і національних парків України сформувалась внаслідок праці багатьох поколінь науковців та природо-охоронців і відіграє важливу роль у вирішенні проблем збереження біологічного та ландшафтного різноманіття, підтримці екологічної рівноваги у природі, формуванні світоглядних орієнтирів людини, спільнот, суспільства. 
       Заповідники і національні парки України  — природоохоронні, науково-дослідні установи загальнодержавного значення, покликані зберігати в природному стані типові, або виняткові для даної ландшафтної зони, природні комплекси з усією сукупністю їх компонентів, вивчати природні процеси і явища, розробляти наукові засади охорони навколишнього середовища, ефективного використання природних ресурсів та екологічної безпеки. 
Всього у світі створено більш як 11 тис. заповідних територій, що мають статус заповідників чи національних парків.   
 На Україні функціонує 19 - природних заповідників, 5 – біосферних заповідників, 52 – природні парки.
     
         Природоохоронні території відіграють важливу роль у збереженні та стабільному функціонуванні природних екосистем. Вони є природно-заповідними категоріями вищого рангу, з режимом суворої заповідності. При цьому дозволяється гармонійно поєднувати   охорону природи та задоволення потреб  населення, що  сприяє розвитку рекреаційної діяльності в регіоні.           
                                    
      Основними напрямками діяльності заповідників і національних парків є:
Збереження цінних природних  та історико культурних–комплексів і об’єктів;
Науково-дослідна робота з метою вивчення природних процесів, забезпечення постійного спостереження за змінами екосистем, екологічного прогнозування, розробки наукових основ охорони, відтворення і використання природних ресурсів та особливо цінних об’єктів;
Проведення наукових досліджень природних комплексів та їх змін в умовах рекреаційно–туристичного використання, щодо створення належних умов для організованого відпочинку, туризму та оздоровлення в природних умовах з додержанням режиму охорони та  правил поведінки на природо-заповідній території;
Проведення екологічної освітньо–виховної роботи. 
Національний природний парк «Верховинський», що розташований у Чивчино – Гринявських горах, багатий різноманітними унікальними ландшафтами та пам’ятками природи,  а саме:  мінеральне джерело «Буркут» в урочищі  Штефулець, сірководневе джерело  в урочищах Прелучний та Мокрин, геологічна пам’ятка природи «Скала Баби», гідрологічна споруда (кляуза) шлюз кронцпринца Рудольфа, Лостун та Балтагора, комплексна пам’ятка природи Каменець та інші. Привабливість  рекреаційно – туристичного потенціалу парку велика.  Але є ще одна особливість, маловідома  туристичному загалу.  Саме тут, високо в горах, збереглися унікальні  площі  високогірних пралісів і старовікових лісів,  які не лише несуть у собі пам’ять віків, але й досі служать надійними оберегами гір і долин. 
      З великим задоволенням відвідувачі Парку мандрують еколого-пізнавальними туристичними маршрутами насолоджуючись мальовничими незайманими куточками дикої природи нашого регіону, унікальними гірськими ландшафтами, стрімкими гірськими потоками з чистою джерельною водою та флористичним і фауністичним різноманіттям. Також туристи можуть у відведених рекреаційних місцях поставити намети, розвести багаття, зайнятися утилітарною рекреацією – збирати гриби, дикоростучі ягоди, сировину для виготовлення карпатського чаю.  

Провідний фахівець з екологічної освіти         Василь Максимюк
   

Категорія: Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти | Переглядів: 470 | Додав: rekreaciy
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук